Могеріні не виключає, що військова ескалація в Сирії може посилитися

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні не виключає того, що військова ескалація в Сирії може посилитися.

Про це вона заявила на прес-конференції в Брюсселі, присвяченій міжнародній конференції щодо Сирії.

“Військова ескалація може посилитися і стати ще глибшою”, – сказала вона.

Федеріка Могеріні також заявила, що тільки сирійці повинні визначати майбутнє своєї країни. “Сирія – це не шахівниця і не геополітична гра. Сирія належить сирійцям, і тільки вони повинні визначати майбутнє своєї країни”, – сказала вона.

За її словами, мета конференції – надати політичну і фінансову підтримку сирійському народові. “Ми будемо обговорювати міжнародну допомогу для сирійців – політичну і фінансову. Завтра на міністерській сесії ми будемо говорити про необхідність повернутися до політичного процесу, а також і про фінансові вклади (міжнародного співтовариства для допомоги народу і біженцям Сирії – ред.), – додала Федеріка Могеріні.

“Сирійське громадянське суспільство повністю дозріло для ведення політичного процесу в країні, яке повністю належить сирійському народові”, – підкреслила Федеріка Могеріні.

Три країни-гаранта астанінського процесу (Росія, Іран, Туреччина) повинні забезпечити припинення бойових дій в Сирії, підкреслила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки. “Всі три гаранта астанінського процесу повинні бути зацікавлені в припиненні бойових дій в Сирії і повинні виконати власні обіцянки і забезпечити це”, – заявила Федеріка Могеріні.

24 квітня в Брюсселі відкрилася донорська конференція по Сирії. Представники більше 85 країн і організацій на запрошення Євросоюзу і ООН приїхали в європейську столицю, щоб зібрати кошти для допомоги сирійському населенню і біженцям, а також обговорити останні події в регіоні і стан політичного процесу з врегулювання кризи в цій країні. Саму Сирію на конференцію не запросили.