ПАРЄ стурбована недотриманням в Україні ряду норм Європейської конвенції з прав людини

Парламентська асамблея ради Європи (ПАРЄ) стурбована невідповідністю ряду українських законів положенням Європейської конвенції з прав людини.

Про це йдеться в резолюції, прийнятій у вівторок на сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

Заперечення у Асамблеї, зокрема, викликало положення українського закону, що дозволяє превентивне ув’язнення під варту на строк до 30 днів. Парламентарії вважають такий термін “непропорційно великим”.

Асамблея також висловила стурбованість тим, як застосовуються законодавчі акти, що стосуються забезпечення роботи прикордонних переходів між Україною і сусідніми державами. Питання у парламентаріїв виникли і щодо організації роботи судів, переведених на контрольовану державою територію.

На думку парламентаріїв, відповідні українські норми порушують Європейську конвенцію з прав людини, яка “може бути застосована до будь-яких обставин і регулює дії держав в надзвичайних ситуаціях”. Стаття 15 цієї конвенції дозволяє державам відступати від деяких своїх зобов’язань під час війни або інших надзвичайних ситуацій, проте “ні за яких обставин вона не дає національним властям права діяти без обмежень”.