На Сумщині викрито держпідприємство в ухиленні від сплати 6,5 млн грн податків

На Сумщині за процесуального керівництва прокуратури Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області спільно з Управлінням захисту економіки викрито схему ухилення державним підприємством від сплати податків на суму 6,5 мільйона гривень.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Сумської області, за попередньою змовою директор та головний бухгалтер державного підприємства, видом діяльності якого є зокрема будівництво доріг і автострад, вчасно не перераховували податки до бюджету, при цьому зазначені кошти використовувались на господарські потреби підприємства.

«За пособництва керуючої відділенням банківської установи, щоб уникнути стягнення заборгованості, будь-які фінансові платежі підприємства проводились по закінченню операційного часу, тобто лише після 16 години робочого дня. Відтак підприємство за період із жовтня по грудень 2017 року ухилилось від сплати 6,5 млн грн податків, а інкасові доручення залишались без виконання нібито через відсутність грошових коштів на рахунку платника. Лише після втручання прокуратури та фіскальної служби підприємство сплатило 6,5 млн грн податків, а також штрафні санкції в розмірі 707 тис. грн», – зазначає прес-служба відомства.

Згідно із повідомленням, керівнику та головному бухгалтеру підприємства сьогодні, 24 квітня, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 212 (умисне ухиленні від сплати податків, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Окрім того, керуючій відділенням банківської установи вручено повідомлення про підозру за ч. 5 ст. 27/ч. 3 ст. 212 (пособництво в ухиленні від сплати податків) КК України.

За ч. 3 ст. 212 КК України передбачено штраф від 15 тис. до 25 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна; ч. 2 ст. 364 КК України передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.