На Чернігівщині правоохоронці викрила спробу вербування українця спецслужбами Білорусі

Співробітники Служби безпеки України викрили спробу вербування жителя Чернігівщини спецслужбами Республіки Білорусь.

Як повідомляє прес-центр СБУ, житель одного з прикордонних населених пунктів Чернігівської області періодично виїжджав до Білорусі, щоб відвідати родичів.

«Під час чергової поїздки українець був затриманий правоохоронними органами цієї країни за начебто порушення правил торгівлі. При цьому представники КДБ Білорусі, погрожуючи кримінальним переслідуванням, вимагали від чоловіка передавати інформацію про військові об’єкти, розміщені на прикордонній території. Отримані відомості необхідно було надавати представнику білоруської спецслужби під час виїздів до Білорусі», – повідомили у відомстві.

Як зазначається, повернувшись додому, чоловік звернувся до СБУ і надав всі необхідні свідчення щодо обставин його вербування та поставлених перед ним завдань.

Згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років.

«Враховуючи той факт, що громадянин України не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив правоохоронцям про свій зв’язок з ними, учора суд звільнив його від кримінальної відповідальності, що передбачено законодавством», – повідомили у СБУ.

Також Управління СБ України в Чернігівській області звернулося до громадян, які перетинають кордон з Російською Федерацією або Республікою Білорусь, і нагадало, у разі планування поїздок до цих країн, оцінити усі ризики і загрози та ретельно зважити потребу в таких мандрівках. У разі контактування з представниками іноземних спецслужб, повідомити про такі факти до СБУ.