ПАРЄ визнала конфлікт на Донбасі російською війною проти України

Таке формулювання, запропоноване українською делегацією замість “війна в Україні”, підтримали в середу, 25 квітня, члени ПАРЄ під час прийняття резолюції щодо України, повідомляє Укрінформ.
Також в ухваленій резолюції ПАРЄ закликає Росію припинити постачати зброю, боєприпаси та військових на схід України.

“Асамблея закликає російський уряд поважати права внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зокрема утриматися від поставок зброї, боєприпасів і військового персоналу, що призводить до подальшого порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини ВПО у відповідних районах конфліктів; надати доступ представникам місій міжнародних гуманітарних спостерігачів до відповідних зон конфліктів для аналізу гуманітарних потреб ВПО і надання гуманітарної допомоги”, – йдеться в документі.

Асамблея закликала Україну і Росію підтримувати проекти відновлення сімейних зв’язків товариств Червоного Хреста обох країн, забезпечити належний захист представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста і надати їм можливість доступу на території, які постраждали внаслідок конфлікту, для проведення слідства щодо зниклих людей; створити комісію для компенсації або повернення майна ВПО згідно із судовою практикою ЄСПЛ; підтримувати і сприяти діяльності з розмінування на постраждалих унаслідок конфлікту територіях. ПАРЄ також закликала обидві сторони утримуватися від будь-яких дій, які призведуть до подальшого внутрішнього переміщення людей і ускладнять гуманітарну ситуацію вимушених переселенців на порушення міжнародного гуманітарного права.

У резолюції вказується, що в Україні 1,7 млн ​​внутрішньо переміщених осіб, і зараз це найбільша кількість серед усіх країн Європи. Члени ЄС і Єврокомісія надали гуманітарну допомогу в розмірі 751,5 мільйона євро.

Під час голосування за поправки до резолюції в сесійній залі ПАРЄ підтримали пропозицію української делегації замінити формулювання “війна в Україні” на “російська війна проти України”.

Спільна резолюція була прийнята 76 голосами. Проти виступив один депутат, утрималися – двоє.