Лідера опозиційної фракції партії ”Елк” Нікола Пашиняна висунуто на посаду прем’єр-міністра

У Вірменії лідера опозиційної фракції партії ”Елк” Нікола Пашиняна, який очолює протести в країні, офіційно висунуто на посаду прем’єр-міністра.

Як повідомили ”Радіо Свобода” в партії ”Елк”, висування Пашиняна підтримав 41 депутат зі 105 у парламенті Вірменії.
Пашинян повідомив, що 3 травня зустрівся з головою фракції Республіканської партії Вірменії Ваграмом Багдасаряном, який підтвердив, що провладна фракція «в питанні обрання прем’єр-міністра підтримає кандидата від народу».
«Моє висунення фактично можемо вважати доконаним фактом. 8 травня о 12:00 у Національних зборах відбудуться вибори прем’єр-міністра, і я сподіваюся, що ви об 11:00 знову зберетеся на площі і будете стежити за ходом виборів, після чого ми знову зустрінемося на площі Республіки. Ми продовжуємо залишатися на зв`язку, тому що ми повинні дуже швидко реагувати на будь-яка зміни політичної ситуації», – заявив Пашинян на своїй сторінці у Facebook.
Акції протесту у Вірменії проти призначення колишнього президента Сержа Саргсяна прем`єр-міністром почалися 13 квітня і тривали 11 днів. Незважаючи на протести, парламент Вірменії 17 квітня обрав Саргсяна головою Кабміну.
23 квітня Саргсян заявив про свою відставку. Того ж дня президент країни Армен Саркісян підписав указ про відставку уряду.
25 квітня в парламенті країни розпалася правляча коаліція після виходу з неї партії «Дашнакцутюн».
1 травня депутати парламенту Вірменії не підтримали кандидатуру Пашиняна на пост прем`єр-міністра. За нього проголосували 45 законодавців. Для обрання очільником уряду йому було необхідно набрати 53 голоси. Наступне голосування по кандидатурі прем`єра має відбутися 8 травня.