Трамп: США не ведуть з КНДР переговори про виведення американських військ з Республіки Корея

Сполучені Штати не ведуть з КНДР переговори про можливе виведення американських військ з Республіки Корея.

Про це заявив президент США Дональд Трамп, відповідаючи в п’ятницю на запитання журналістів на військовій базі Ендрюс під Вашингтоном в штаті Меріленд перед від’їздом у робочу поїздку в Даллас (штат Техас).

Його попросили уточнити, чи обговорюється варіант виведення американського контингенту з Південної Кореї в зв’язку з підготовкою першого в історії саміту США і КНДР, який може відбутися найближчим часом. “Взагалі-то немає. Не зараз. Безумовно, немає”, – відповів керівник адміністрації США.

“І нас про це не просили”, – уточнив Трамп, судячи з усього, маючи на увазі, що Пхеньян не звертався до Вашингтону з пропозицією обговорювати можливий висновок американських військовослужбовців з території Республіки Корея.

Однак американський лідер також сигналізував про те, що в перспективі США можуть бути готові розглядати ідею скорочення чисельності або навіть повного згортання своєї військової присутності в Республіці Корея. За словами Трампа, він хотів би в майбутньому домогтися скорочення витрат, пов’язаних з утриманням американського військового контингенту в Південній Кореї. “Але, мушу вам сказати, на якомусь етапі в майбутньому я б хотів заощадити гроші. У нас там 32 тис. військовослужбовців”, – сказав він з цього приводу.

“Думаю, відбудеться безліч чудових речей”, – підкреслив далі Трамп, кажучи про ознаки можливої ​​”відлиги” в американо-північнокорейських відносинах. “Тим не менше війська не є предметом переговорів. Абсолютно”, – додав президент США.

Як повідомила раніше газета The New York Times, Трамп віддав Пентагону розпорядження підготувати варіанти скорочення чисельності військ США в Південній Кореї. Однак Білий дім незабаром виступив зі спростуванням цих відомостей. “Матеріал The New York Times – повна нісенітниця. Президент не просив Пентагон надавати варіанти скорочення американських сил, розміщених в Південній Кореї”, – стверджував в письмовій заяві помічник Трампа з національної безпеки Джон Болтон.