МОЗ просить тимчасово заборонити вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку

Міністерство охорони здоров`я закликає Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками відкликати тимчасову заборону на вакцини «Імовакс Поліо» (серія № Р3А501V, виробництва Санофі Пастер, Франція) та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку (серія № 282Р6016А, виробництва Серум, Індія). 

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

«Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками має відкликати раніше видане розпорядження про тимчасове вилучення вакцини «Імовакс Поліо» та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку. Регіональна група оперативного реагування надала результати розслідування летального випадку дитини в Тернопільскій області, що збігався у часі із проведенням імунізації.

Результати доводять відсутність причинно-наслідкового зв`язку між проведенням імунізації та смертю», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, відповідно до п.3.1.3. наказу МОЗ України № 809 від 22.11.2011 року, Держлікслужба має право встановити тимчасову заборону обігу лікарських засобів на території України у разі «надходження від МОЗ України та територіальних органів Держлікслужби України повідомлення про непередбачувані побічні реакції та/або смерть людини внаслідок застосування серії або серій лікарського засобу до розслідування їх причин».

«Експерти Держлікслужби не мали жодних фактів щодо того, що смерть дитини може бути пов`язана із застосуванням вакцини, тож видане розпорядження є необґрунтованим», наголошується у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що у лютому 2018 року Держлікслужба видала, а згодом скасувала розпорядження про тимчасову заборону вакцин БЦЖ. Аналогічна ситуація сталася у травні з вакциною проти гепатиту В. Наразі МОЗ працює над удосконаленням порядку встановлення тимчасової заборони імунобіологічних препаратів, щоби уникнути подібних непорозумінь у майбутньому.

«Україна показує позитивну динаміку у зниженні випадків дитячої смертності. Смертність дітей у віці до 5 років знизилась з 5491 випадку у 2010 році до 3610 випадків у 2016 році. Того ж 2016 року рівень дитячої смертності дітей до 1 року становив 2955 випадків. Це близько 8 смертей на день, і інколи трапляється так, що смерть дитини збігається з вакцинацією в часі. Усі випадки дитячих смертей були розслідувані, причина смерті встановлена. Жодної смерті внаслідок вакцинації не зафіксовано», – зазначили у відомстві.

«Усі вакцини в Україні – безпечні, перекваліфіковані Всесвітньою організацією здоров`я та мають багаторічний позитивний досвід застосування», – наголосили у МОЗ.

Як відомо, після того, як у кінці квітня у Тернополі померла шестимісячна дівчинка, якій напередодні зробили щеплення.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками видала розпорядження щодо тимчасової заборони використання в Україні вакцини «Імовакс Поліо» (серія № Р3А501V, виробництва Санофі Пастер, Франція) та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку (серія № 282Р6016А, виробництва Серум, Індія).