Волкер: Європа і США “абсолютно об’єднані” в питанні України

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань переговорів по Україні Курт Волкер вважає, що вплив західних санкцій на Росію можна оцінювати по-різному, однак для зміни поведінки РФ їх потрібно посилювати постійно і робити це синхронно з іншими країнами.

Про це він завив у понеділок, під час тематичної конференції в Вашингтоні, передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання, чи мали вплив західні санкції на РФ, Волкер зауважив: і так, і ні. “Якщо ви поглянете на те, чи змінила Росія свою поведінку, чи прийняла рішення вивести свої сили з України та повернути Крим – очевидно, що ні, ми не добилися “драматичного” ефекту”, – зауважив представник США.

З іншого боку, за його словами, можна помітити, як щодня відбувається “суттєвий вплив на відносини Росії з рештою світу”, і не тільки в рамках Євросоюзу, але і в більш широкому контексті.

Волкер підкреслив, що, зважаючи на просування таких проектів як Північний потік-2 та інші зусилля, Росія намагається розділити Європу. У цьому зв’язку він наголосив, що дуже важливо поступово нарощувати тиск на Росію і робити це у взаємодії з усіма союзниками.

“Якщо ви демонструєте, що тиск щоразу посилюється, і ви готові продовжувати це й надалі та зберігати єдність, це буде чітким об’єднаним меседжем щодо більш широкої реакції на те, що робить Росія. Я думаю, що спільна позиція – це дуже важливо”, – підкреслив Волкер.

Крім того, за його словами, “це також сигналізує (для Росії – ред.), що краще не буде, буде лише гірше, і це – найголовніша річ, яку ви можете зробити для того, щоб спробувати побудувати основу для змін (у поведінці – ред.)”

У цьому контексті Волкер підтвердив, що Європа і США “абсолютно об’єднані” в питанні щодо врегулювання ситуації в Україні та створення тиску на РФ. “Україна – це одне з питань, по якому ми маємо найбільш постійну координацію”, – зауважив спецпредставник США.