ЄСПЛ передав справи України проти Росії до Великої палати

Палата Європейського суду з прав людини, що займається розглядом чотирьох міждержавних заяв України проти Росії, вирішила передати їх Великій палаті.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ.

“Палата Європейського суду з прав людини, що розглядає чотири міждержавні заяви, подані Україною проти Росії, вирішила відмовитися від юрисдикції у справах на користь Великої палати” – йдеться у повідомленні.

У ЄСПЛ пояснили, що, відповідно до статті 30 Європейської конвенції з прав людини, “якщо справа, яку розглядає в Палаті, викликає серйозне питання, що зачіпає тлумачення Конвенції чи протоколи до неї, або коли вирішення питання, що знаходиться на розгляді в палаті, може бути несумісне з рішенням, раніше винесеним судом, Палата може в будь-який час до винесення свого рішення відмовитися від розгляду справи на користь Великої палати, якщо тільки одна зі сторін у справі не заперечує”.

У Великій палаті 17 суддів, у той час як у стандартних справах рішення виносять 7 суддів ЄСПЛ.

Як повідомили в Європейському суді, справи стосуються заяв України про правопорушення Росією і збройними угрупованнями, контрольованими Росією. Заявки були подані за кількома статтями, включаючи статтю 2 (право на життя), статтю 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), статтю 6 (право на справедливий судовий розгляд).

У перших двох справах уряд України стверджує, що з 27 лютого 2014 року Російська Федерація, здійснюючи контроль над АР Крим, що є невід’ємною частиною України, а також здійснюючи контроль над сепаратистами та збройними групами, що діють на Сході Україні, призвела до численних порушень Конвенції.

Інші дві справи торкаються подій у Криму та Східній Україні з вересня 2014 року. Уряд України стверджує, що РФ встановила контроль і продовжує контролювати Крим і, контролюючи сепаратистів та збройні групи, фактично контролює райони Донецька та Луганська. Таким чином, наполягає український уряд, Росія несе відповідальність за численні порушення Конвенції у цих районах.