У ВР внесено законопроект про націоналізацію майна російських компаній в Україні

Народний депутат України від “Блоку Петра Порошенка” Роман Зварич запропонував законодавчо оформити право України націоналізувати майно російських компаній, що діють в країні.

Відповідний проект закону “Про внесення змін до Закону України “Про санкції” (реєстраційний номер 8340) за його авторством зареєстровано в електронній системі Парламенту.

“Метою розроблення законопроекту є законодавче врегулювання можливості застосування спеціальних економічних санкцій до українських юридичних осіб, юридичних осіб, які знаходиться під контролем української юридичної особи, громадян України запровадження секторальних (без визначення кола осіб) санкцій щодо заборони господарської діяльності та передачі у власність України майна держави-агресора чи юридичної або фізичної особи, які порушили відповідні права та інтереси України, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства про санкції”, – сказано в пояснювальній записці до документа.

Автор документа запропонував уточнити коло суб’єктів, на яких буде поширюється дія закону. Зварич пояснив, що санкції будуть застосовуватися “у відношенні суб’єктів, які створюють реальні і потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяють терористичної діяльності, порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства і держави”.

За порушення законодавства про санкції документом передбачається штраф в потрійному розмірі від отриманого прибутку за останні три роки.