САП: суд розпочне розгляд по суті справи щодо хабарництва Фурдичка наприкінці червня

Голосіївський районний суд міста Києва призначив судове засідання з розгляду по суті обвинувального акту щодо директора Інституту агроекології та природокористування Національної академії аграрних наук України та колишнього народного депутата України Ореста Фурдичка на 11:30 год. 20 червня 2018 року.

Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, відповідне рішення ухвалив суд під час підготовчого засідання у справі вчора, 21 травня.

Як зазначається, керівнику установи інкримінується отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, поєднаному з вимаганням, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України.

У САП повідомили, що відносно обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді застави, а під час підготовчого засідання суд відмовив прокурору у клопотанні про відсторонення підсудного від займаної посади на час судового розгляду.

”Посадовець був відсторонений від займаної посади рішенням суду до 26 квітня цього року. Згодом, в зв’язку з перебуванням на лікуванні в медичному закладі, він не з’являвся на судові засідання і суд не міг розглянути клопотання прокурора про його відсторонення. САП все ж клопотатиме в наступних судових засіданнях про відсторонення підсудного від посади на час судового розгляду”, – зазначили у САП.

Обвинувальний акт був направлений до суду 10 квітня.

30 грудня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України одразу після отримання частини хабара у розмірі 300 тис. дол. затримали Фурдичка та його спільника. За версією слідства, керівник Інституту вимагав від забудовника за виділення земельних ділянок під будівництво неправомірну вигоду у розмірі 500 тис. дол. США.

31 грудня 2017 року затриманим було повідомлено про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.3 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

1 січня 2018 року слідчим суддею підозрюваному директору науково-дослідної установи обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб із альтернативою застави у 3 млн грн, а його співучаснику – тримання під вартою з альтернативою застави в 1 млн грн.

Як відомо, Орест Фурдичко у 1997–1998 рр очолював Львівську обласну раду, з березня 1998 по квітень 2002 був народним депутатом України, у 2002–2004 рр – першим заступником голови Державного комітету лісового господарства України, а у 2004–2005 рр – першим заступником міністра охорони навколишнього природного середовища України у зв`язках з Верховною Радою.