ЄС розгляне можливість запровадження санкцій щодо Венесуели

Євросоюз розгляне можливість введення санкцій відносно Венесуели.

З такою заявою верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні виступила у вівторок, 22 травня.

За її словами, для виходу з нинішньої кризи Венесуела “потребує невідкладного політичне рішення”.

Відбулися в неділю вибори президента Венесуели могли дати її громадянам можливість “шляхом демократичного, вільного і прозорого процесу висловити свою волю і таким чином визначити майбутнє країни”, говориться в документі. Однак голосування “не відповідало навіть мінімальним міжнародним стандартам” і пройшла “без поваги до політичного плюралізму, демократії, прозорості і верховенства права”, – підкреслила Могеріні.

Глава європейської дипломатії зазначила “численні порушення”, які включали в себе купівлю голосів. Крім того, вона згадала про “значні перешкоди” для участі у виборах опозиційних партій та їх керівників.

20 травня Ніколас Мадуро знову переміг на президентських виборах. За даними ЦВК Венесуели, чинний президент набрав 68 відсотків голосів. Коаліція опозиційних партій “Блок демократичної єдності” бойкотувала вибори.

Уряди більшості країн Південної Америки відкликали своїх послів з Венесуели для консультацій. Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон не визнає результати президентських виборів у цій країні і підписав указ про посилення санкцій відносно Венесуели, який забороняє американським компаніям і громадянам брати участь в купівлі будь-венесуельських активів. У свою чергу, Мадуро прийняв рішення вислати з країни тимчасового повіреного в справах США і його заступника.