У ФГВФО заявили про тиск екс-власників банку “Надра” на державні органи

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє про безпідставність вимог екс-власників банку “Газпром” братів Сегаль щодо майна новокаховської фабрики з переробки сої.

Про це повідомляють”Українські новини”.

Замість того, щоб повертати кредити, колишні власники банку “Надра” Сегаль намагаються тиснути на уповноважену особу Фонду, йде мова у заяві Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє про конфлікт з екс-власниками банку “Надра” братами Сегаль.

“Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розцінює як тиск дії представників позичальників-інсайдерів ПАТ “КБ “Надра”, які замість того, щоб виконувати у повній мірі свої зобов’язання перед банком та повертати кредити, намагаються тиснути на уповноважену особу Фонду, використовуючи у тому числі у своїх цілях правоохоронні органи та народних депутатів” – сказано в прес-релізі Фонду.

Як повідомляється в заяві Фонду, у 2008 році ПАТ “КБ “НАДРА” видав кредит у сумі 25 млн дол США компанії, що належала офшорним фірмам, що входили до бізнес-групи Іллі та Вадима Сегаль, для будівництва підприємства з переробки сої. З метою уникнення виконання зобов’язань перед банком компанія-позичальник здійснила процедуру реорганізації, змінила форму власності та переписала адресу нерухомого майна, переданого в заставу ПАТ “КБ “НАДРА”. Як наслідок таких недобросовісних дій перед банком виникла загроза втрати заставного майна як джерела погашення кредиту. Попри це у 2009-2014 роках банку вдалося у судовому порядку задовольнити частину своїх вимог, у тому числі, повернути частину виданих кредитних коштів за рахунок взяття на баланс заставного майна – новозбудованого цілісно-майнового комплексу – заводу з переробки сої, що розташовується у м. Нова Каховка, вул. Індустріальна (Херсонська область).

Однак після визнання банку неплатоспроможним (лютий 2015 року) колишні акціонери фінустанови вирішили “повернути” цей актив у свою сферу впливу. Зокрема, зі сторони ТОВ “Весдікс Інвестмент Лімітед” (наближене до братів Сегаль) було ініційовано низку судових процесів щодо скасування уже прийнятих судових рішень про визнання права власності на комплекс заводу за банком. У результаті, станом на травень 2018 року, зазначене нерухоме майно повернуто у власність позичальника, паралельно – введено процедуру санації боржника. При цьому у реєстрі кредиторів, сформованому у рамках санації підприємства, вимоги ПАТ “КБ “НАДРА” встановлені на рівні 45,7 млн грн, що майже утричі менше існуючої суми балансової заборгованості, яка на початок травня сягнула 124,8 млн грн.

Як зазначають у Фонді, сьогодні, у рамках санації компанії-позичальника, арбітражний керуючий, тиснучи на уповноважену особу Фонду, намагається примусити банк в обхід визначеної законодавством та нормативними актами Фонду процедури продажу активів неплатоспроможних банків, без відкритих он-лайн аукціонів та публічних торгів, переуступити права вимоги за кредитом на користь ТОВ “Весдікс Інвестмент Лімітед” за ціною у 45,7 млн грн.

На сьогодні ПАТ “КБ “НАДРА” є показовим прикладом щодо спроб позичальників-інсайдерів уникнути виконання зобов’язань перед банком. Фонд гарантування уже заявляв, що 98% кредитів юридичних осіб, виданих до 2009 року ПАТ “КБ “НАДРА” (в період коли акціонерами банку були брати Сегалі, а головою правління Ігор Гіленко), є інсайдерськими і стали інструментом виведення з банку майже 8 млрд грн. Зважаючи на це, Фонд гарантування і надалі публічно повідомлятиме про те, які “схеми” найбільші позичальники-інсайдери банку використовують зараз для легалізації своїх оборудок, повідомяють у ФГВФО.

Нагадаємо, тільки у рамках виплати гарантованої суми відшкодування вкладниками ПАТ “КБ “НАДРА” отримано 3,7 млрд грн, а загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку перевищує 25 млрд грн, з яких на сьогодні задоволено вимоги на суму 1,3 млрд грн.