Палата представників Конгресу США прийняла проект бюджету Пентагону на $ 716 млрд

Палата представників Конгресу США на засіданні прийняла законопроект про бюджет і напрямки політики міністерства оборони країни на 2019 фінансовий рік (розпочнеться з 1 жовтня цього року).

Це рішення було підтримано переважною більшість голосів – 351 проти 66.

Згідно з текстом, загальний обсяг фінансування оборонного відомства повинен скласти $ 716 млрд у відповідності із запитом президента США Дональда Трампа. З цієї суми близько $ 617 млрд призначені безпосередньо Пентагону, а решту грошей закладені на продовження операцій за кордоном. В першу чергу законопроект спрямований на збільшення числа військовослужбовців – приблизно на 16 тис. чоловік. Крім того, на 2,6% зростає їх грошове забезпечення. $ 40 млрд повинні будуть витрачені на оновлення військово-повітряних сил.

Ще $ 65 млн виділені на розробку нових ядерних боєголовок малої потужності, які можна буде запускати з підводних човнів. Демократи заперечували проти цієї статті, пропонуючи зобов’язати адміністрацію спочатку представити доповіді про заходи щодо забезпечення стратегічної стабільності, проте республіканцям вдалося цю пропозицію відхилити. Вони стверджують, що нова боєголовка необхідна для стримування Росії.

Як раніше відзначали розробники законопроекту, він покликаний посилити присутність США в близькосхідному регіоні для протистояння Ірану. У тексті міститься заклик до Пентагону створити мережу країн – партнерів для стримування, як стверджують у Вашингтоні, “зловмисних дій” Ісламської Республіки в регіоні.

Тепер законопроект повинен прийняти Сенат Конгресу США. Потім обом палатам належить звести дві версії в одну і тільки потім направити на підпис президенту.

Нагадаємо, Конгрес США виділив ще $250 млн на летальну зброю для України.