Ірина Фріз: Росія відповідальна за порушення прав людини в Україні

Доповідь Парламентської асамблеї НАТО, весняна сесія якої у суботу, 26 травня, проходить у Варшаві, покладає відповідальність за порушення прав людини в Україні та Грузії на Росію.

Про це у Facebook повідомила голова постійної делегації України в ПА НАТО Ірина Фріз.

У доповіді під назвою «Просування демократії та прав людини у чорноморському регіоні», яку представила головна доповідачка Улла Шмідт, зазначаються масові порушення прав людини на окупованих територіях України.

«Доповідачі підтримали тези щодо відповідальності Росії за порушення прав людини не тільки на сході України, але й в Абхазії та Південній Осетії», – заявила Фріз.

За словами Улли Шмідт, швидке рішення конфлікту на Донбасі є нереалістичним. Водночас представники ПА НАТО визнають, що керівництво України прагне «говорити з людьми, а не вирішувати конфлікт військовими методами».

«Ключове завдання сьогодні — припинення вогню, але жодного прогресу з боку самопроголошених республік не спостерігається», – каже Фріз.

За її словами, доповідач чітко розподіляє ситуацію на Донбасі та у Криму. У доповіді є висновок про те, що країни мають посилювати тиск на РФ.