Уряду Іспанії винесено вотум недовіри

Конгрес депутатів Іспанії в п’ятницю виніс вотум недовіри уряду Маріано Рахоя.

Недовіру кабінету М. Рахоя висловили 180 парламентаріїв, 169 проголосували проти, один депутат утримався. Таким чином можливість сформувати новий уряд Іспанії буде у соціаліста Педро Санчеса.

М. Рахой, виступаючи у парламенті перед голосуванням, фактично визнав поразку. “Головою буде Санчес (Педро Санчес, лідер соціалістів). Будучи демократом, я прийму рішення цього парламенту. Для мене було честю головувати в уряді і залишити Іспанію краще тієї, яку я прийняв. Нехай мене вибачать ті, хто відчуває себе скривдженими. Спасибі всім”, – сказав він.

 

З пропозицією вотуму недовіри виступила опозиційна Соціалістична робітнича партія після оголошеного минулого тижня вироку суду 29 обвинуваченим у відмиванні грошей, корупції та махінаціях із майном. Серед засуджених до відбування покарання загалом у 351 рік в’язниці – колишні високопосадові функціонери правлячої Народної партії. Сама партія, до якої належить і Рахой, повинна буде повернути 245 тисяч євро. Представники соцпартії вважають, що вотум недовіри має показати, чи готові парламентарі щось робити із “безкарністю”.

Ліберальна опозиційна партія Ciudadanos заявила, що виступає проти вотуму недовіри уряду та вимагає проведення нових виборів, повідомляє інформагенція AFP.

Маріано Рахой уже заявив, що корупційний скандал ніяк не стосується жодного з членів його уряду, і він має намір працювати далі. Прем’єр уже пережив голосування щодо вотуму недовіри минулого червня. Речник політичної сили Пабло Касадо висловив жаль стосовно того, що “були люди, які використали Народну партію для самозбагачення”.