Німецький уряд очікує від Києва переконливих доказів стосовно спецоперації щодо Бабченка

Представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) заявив, що німецький уряд очікує від української влади переконливих доказів стосовно спецоперації Служби безпеки України з інсценуванням убивства російського журналіста Аркадія Бабченка в Києві, повідомляє Deutsche Welle.

За інформацією видання, Ш.Зайберт, слова якого наводить інформагентство DPA, зазначив, що у справі фігурує звинувачення в змові з метою вбивства журналіста. Представник уряду Німеччини вважає, що якщо ці підозри підтвердяться, тоді йтиметься про серйозний замах на свободу преси.

Такі звинувачення – дуже серйозні, тож варто очікувати переконливих доказів, наголосив представник уряду ФРН.

Як повідомлялося, увечері в п’ятницю Києві відбулася зустріч генерального прокурора України Юрія Луценка та керівника СБУ Василя Грицака з керівниками дипломатичних представництв країн-представників “Великої сімки”, країн Євросоюзу, Норвегії, Австралії, ЄС та Ради Європи щодо проведеної 29 травня успішної спецоперації правоохоронних органів із запобігання вбивству журналіста Аркадія Бабченка.

“Під час зустрічі поінформовано про ключові аспекти проведеної роботи та ті цілі, які ставилися при прийнятті рішення щодо проведення контролю за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину. Акцентовано увагу міжнародної спільноти на тому, що саме обрана стратегія дозволила не лише не допустити загибелі журналіста, припинити злочин, повністю задокументувати злочинні дії організатора, отримати докази його зв’язку із замовником злочину, а й отримати відомості щодо можливих потенційних жертв, проти яких імовірно готувалися терористичні акти та вбивства”, – повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Генеральний прокурор України зазначив, що проведено масштабну і складну операцію, інформацію щодо деталей якої буде оперативно доведено до відома громадськості з урахуванням вимог кримінального процесуального законодавства та інтересів слідства.

Як повідомлялося, ввечері 29 травня з’явилася інформація про вбивство А.Бабченка, але наступного дня глава СБУ Василь Грицак заявив, що це було частиною спецоперації українських правоохоронців, спрямованої на запобігання замаху на журналіста.

Глава СБУ повідомив про затримання в Києві в середу, 30 травня, організатора “вбивства” А.Бабченка, ним виявився виконавчий директор ТОВ “Українсько-німецьке спільне підприємство (УНРП) “Шмайсер” (Вишневе, Київська обл.) Борис Герман. Загалом організатор злочину готував усунення 30 осіб в Україні на замовлення російських спецслужб.