Верховний суд Венесуели ухвалив звільнити 39 засуджених опозиціонерів

Не менш 39 засуджених венесуельських опозиціонерів найближчим часом вийдуть на свободу за рішенням Верховного суду країни.

Це випливає з оприлюдненої в п’ятницю заяви вищої судової інстанції Боліваріанської Республіки.

“Для цієї групи людей, затриманих з 2014 по 2018 рік, були схвалені наступні заходи: повне звільнення, заборона на виїзд з країни, альтернативні форми відбування покарання”, – йдеться в документі. У список тих, хто опиниться на волі, увійшов колишній глава муніципалітету Сан-Крістобаль в штаті Тачира Даніель Себальос. Його зобов’язали кожні 30 днів особисто з’являтися в поліції і заборонили виїзд з країни.

Після свого переобрання 20 травня президент Венесуели Ніколас Мадуро звернувся до Конституційної асамблеї з пропозицією випустити деяких опозиціонерів заради національного примирення. За оцінками неурядової організації “Венесуельський кримінальний форум”, в республіці під вартою перебувають понад 350 політичних супротивників виконавчої влади.

У 2017 році Венесуели протягом декількох місяців стрясали антиурядові маніфестації, в ході яких загинули не менше 120 осіб, тисячі учасників маніфестацій постраждали, понад 5 тисяч були арештовані. Приводом для протестів стали рішення Верховного суду, що розширюють повноваження Мадуро і обмежують функції парламенту, що знаходиться під контролем його політичних супротивників.