Жителі окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою

Сьогодні в Україні почали працювати понад 70 освітніх центрів, через які жителі окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою.

Як повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України, відкрито 35 центрів «Крим-Україна» та 37 – «Донбас-Україна».

За словами заступника міністра освіти і науки Юрія Рашкевича, спрощена процедура полягає в тому, що вступникам з Криму та Донбасу, які звернуться до центрів, не потрібно складати ЗНО.

«Натомість їм треба пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів – українська мова, історія України, а також скласти вступний іспит з профільного предмета або творчий конкурс. Вступити можна без паспорта і українського атестата. Прізвище кожного вступника з окупованих територій обов’язково зашифровується», – розповів Рашкевич.

Перелік освітніх центрів, їх адреси, режим роботи, закріплені за ними школи розміщені на сайті МОН.

Вступати через освітні центри можуть як особи, що не мають українського документу про освіту та сертифікатів ЗНО, так і ті, хто має такий документ та сертифікати ЗНО 2016, 2017 або 2018 років.

Докладну інструкцію можна переглянути тут: https://mon.gov.ua/ua/zhitelyam-donbasu-ta-krimu/vstupnikam

Зазначається, що в середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів.
«Освітні центри працюватимуть до 28 вересня. Однак щоб гарантовано претендувати на бюджетні місця, вступникам на бакалавра потрібно подати документи до 20 липня. Також через освітні центри можна вступити до коледжів і технікумів на молодшого спеціаліста на базі 9 (подача документів на бюджет до 14 липня) або 11 класів (подача документів на бюджет до 1 серпня). Утім, навіть якщо вступники з окупованих територій не встигнуть подати документи до цього часу, то вони можуть вступити на контракт й одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. Торік більшість вступників з Криму та Донбасу скористалися цією процедурою та були переведені на місця держзамовлення», – йдеться в повідомленні.

Також йшлося про те, що спрощена процедура вступу поширюється й на професійно-технічні заклади, куди прийом на бюджет триває здебільшого до жовтня. Але подати документи до освітнього центру потрібно до 28 вересня.