Вчені створили вакцину проти третини відомих штамів вірусу

Американські вірусологи з Національного інституту вивчення алергії та інфекцій в Бетесді, створили вакцину проти третини відомих штамів вірусу.

Вчені вважають, що незабаром зможуть поліпшити цей результат.

Дослідження опублікували в журналі Nature Medicine, – повідомляє Громадське.

Дослідники вивчали структуру антитіл N123-VRC34, що синтезувала імунна система зараженої ВІЛ людини. Ці антитіла дозволяють частково протистояти ВІЛ.

Вчені намагались зрозуміти, за які частини вірусу чіпляються ці антитіла та як можна змусити організм людини відтворити їх без безпосереднього контакту з вірусом.

Вони виявили, що антитіло чіпляється не за оболонку вірусу, а за білок gp41, що «склеює» мембрану клітини з ВІЛ і дозволяє вірусної РНК проникнути всередину неї. Ця здатність вірусу дозволяє йому переналаштовувати роботу клітини так, що б вона почала створювати його копії.

На основі дослідження вчені розробили ліки, які блокують можливість ВІЛ заражувати клітини, а отже розмножуватись. Під час випробувань нової вакцини на лабораторних тваринах з’ясувалося, що після вакцинації вони виявилися несприйнятливими до 70 з 208 штамів ВІЛ.

Вірусологи продовжують модифікувати структуру білків, сподіваючись підвищити ефективність щеплення, і шукають нові антитіла, які взаємодіють з gp41. Клінічні випробування першої версії вакцини заплановані на другу половину 2019-го року.

Раніше в ООН повідомили, що ВІЛ-інфекція є головною причиною смерті жінок 30-49 років.