Російський банк відсудив у компанії Фірташа 46 мільйонів доларів

Арбітражний суд Москви задовольнив позов російського ВТБ до Ukrainian Chemical Products на суму 46,2 мільйона доларів.

Згідно з рішенням суду, кошти мають бути стягнуті в рублях за курсом ЦБ РФ на день оплати, передає Інтерфакс.

На минулому засіданні суд залучив ТОВ “Титанові інвестиції”, яке раніше виступало третьою особою у справі, в якості співвідповідача до позову.

При цьому на засіданні у вівторок суд відмовив співвідповідачам в задоволенні зустрічного позову до банку про визнання договору недійсним, а також кількох клопотань.

Представник ВТБ на засіданні заявив, що борг стягується за укладеним сторонами договором від 24 квітня 2015 року з терміном повернення 1 червня 2016 року.

Відповідно до документа банк виділив Ukrainian Chemical Products 39,39 млн доларів. Кредит повернуто не було. Станом на 15 травня 2018 року основний борг склав 39,4 млн доларів, а відсотки – 6,8 млн доларів.

Представники Ukrainian Chemical Products і ТОВ “Титанові інвестиції” заявили на засіданні, що труднощі в погашенні боргу виникли у зв’язку з анексією Криму та введенням міжнародних санкцій.

Як повідомлялося, “Кримський титан”, який після анексії Росією Криму, був переданий в оренду московській компанії ТОВ “Титанові інвестиції”, засновником якої є кіпрська компанія “Летан Інвестментс Лімітед” і громадянин Росії Олександр Ємелін – давній знайомий Фірташа.

На цю ж фірму зареєстрована австрійська компанія Group DF International. Таким чином, де-факто завод залишався власністю українського олігарха.

Нещодавно лідер кримськотатарського народу, уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив, що сировина і електроенергія на завод Фірташа досі надходить з материкової України. За його словами, цим питанням займається РНБО.

Зазначимо, 18 жовтня президент Петро Порошенко підписав указ, яким продовжив санкції щодо Росії і російських компаній. Серед них виявилася і компанія “Титанові інвестиції”.

ТОВ “Титанові інвестиції” фактично є підрозділом “Кримського Титану” в Росії. Сам “Кримський Титан” перереєструвався в Києві і був перейменований в “Юкрейнінан Кемікал Продактс”.

Швидше за все, санкції були введені через регулярні поставки ТОВ “Титанові інвестиції” української сировини (ільменіту) на адресу кримських активів Фірташа.

Нагадаємо, Фірташу в Україні належить ТОВ “ВАЛКИІЛЬМЕНІТ”. Ця компанія продає ільменіт для компанії “Титанові інвестиції”, яка в свою чергу завозить його в Крим, зокрема через порт Кавказ.