Антикорупційний комітет рекомендує Парламенту двох кандидатів на посаду аудитора НАБУ

Парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції рекомендує Парламенту призначити на посаду аудитора НАБУ від Верховної Ради правозахисника, партнера компанії Baker & McKenzie Томаса Файерстоуна або українського правознавця-міжнародника Володимира Василенка.

Таке рішення комітет ухвалив 6 червня.

В результаті рейтингового голосування найбільшу кількість голосів одержали Файєрстоун (10) і Василенко (13).

Як відомо, 8 травня, Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції отримав заявки від 5 осіб для участі в конкурсі з відбору аудитора Національного антикорупційного бюро України.

Згідно з інформацією на сайті комітету, для участі в конкурсі свої кандидатури подали партнер компанії “Baker&McKenzie”, громадянин США Томас Фаєрстоун, якого рекомендували посольство США, Міністерство юстиції США, громадська організація “Transparency international”, інститут CEELI, член Колегії адвокатів Ізраїлю, громадянин України з постійним місцем проживання в Ізраїлі Вадим Меламед, якого рекомендувала громадська організація “Рух за якість влади”.

Для участі в конкурсі також подали документи колишній посол, доктор юридичних наук Володимир Василенко, рекомендований громадською організацією “Юридичне українське товариство”, голова громадської організації «Асоціація боротьби з організованою злочинністю “Антимафія” Юрій Ліхненко, рекомендований очолюваною ним організацією, пенсіонер Валерій Небога, якого рекомендувало громадське формування з охорони громадського порядку “ЩИТ”.

Як наголошується в повідомленні на сайті комітету, 5 травня завершився прийом заявок і документів для кваліфікаційного відбору представника Верховної Ради в члени комісії незалежного зовнішнього оцінювання (аудиту) діяльності НАБУ.

Нагадаємо, Верховна Рада ще 23 лютого 2017 року планувала призначити представника до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) діяльності НАБУ, однак депутати не дійшли згоди щодо кандидатури на цю посаду.

21 березня 2017 року Рада знову не змогла призначити аудитора НАБУ від парламенту. Ані заступник генерального інспектора Департаменту юстиції США Роберт Сторч, кандидатуру якого схвалив профільний антикорупційний комітет ВР, ані Найджел Браун, кандидатуру якого пізніше висунули фракції «Народний фронт» та БПП, не набрали необхідної кількості голосів депутатів для затвердження на цій посаді.

13 липня 2017 року за результатами попередніх голосувань для остаточного затвердження на голосування було винесено кандидатуру Яновської, але «за» проголосували лише 216 народних депутатів із 348, зареєстрованих у сесійній залі.

20 і 21 грудня 2017 року на засіданні Антикорупційного комітету планувалося оголосити новий конкурс щодо аудитора НАБУ від парламенту, проте через відсутність кворуму це не відбулося.

7 лютого 2018 року Антикорупційний комітет вирішив звернутися до Парубія щодо винесення на голосування кандидатур Кастресани, Борщ і Гончаренка на посаду аудитора НАБУ.

Пізніше стало відомо, що американський прокурор М.Борщ (Martha Boersch) зняла свою кандидатуру на посаду аудитора НАБУ. За інформацією ЗМІ, аналогічну відмову зробив професор Академії адвокатури С.Гончаренко. Таким чином, єдиним кандидатом на посаду аудитора НАБУ залишився колишній прокурор Іспанії К.Кастресана.

28 лютого Антикорупційний комітет вчергове не дійшов згоди щодо кандидатури майбутнього аудитора НАБУ.