ЄС змінив мандат місії в Косові

Євросоюз змінив мандат місії спільноти в Косово (EULEX) і продовжив її на два роки – до 14 червня 2020 року.

Про це повідомила в п’ятницю прес-служба Ради ЄС.

“8 червня 2018 року Рада вирішила переорієнтувати мандат місії ЄС із верховенства права в Косові, – йдеться в заяві. – Сьогоднішнє рішення завершує судово-виконавчу частину мандата місії: Косово візьме на себе відповідальність за всі передані йому розслідування, судові переслідування та судові процеси”.

У документі пояснюється, що відтепер місія займатиметься спостереженням за окремими справами і судовими процесами в установах кримінального і цивільного правосуддя країни, а також консультуванням Косівської виправної служби, допомагаючи тим самим реалізації угод в рамках діалогу між Сербією і Косово.

“Переглянутий мандат буде діяти до 14 червня 2020 року, – йдеться в заяві. – Рада також виділяє комбінований бюджет для операцій місії і спеціальних палат, і прокуратури в розмірі €169,8 млн на два роки”.

Місія ЄС в Косово була запущена в лютому 2008 року. Вона виконує завдання з підтримання правопорядку, забезпечення миру і стабільності в регіоні спільно з міжнародними силами під командуванням НАТО.