Затримано власників агрохолдингу за підозрою в організації пташиного могильника

За процесуального керівництва Генеральної прокуратури України Національною поліцією України викриті численні факти порушення одним з найбільших аграрних холдингів правил екологічної безпеки та санітарних норм.

Як повідомляє прес-центр ГПУ, це підприємство розташоване на території Київської області, і займається розведенням свійської птиці та виробництвом м’ясних продуктів: “Під час технологічного процесу утворюються відходи, які повинні перероблятися та утилізуватися”.

Як зазначається, відповідно до українського законодавства рештки забитої птиці повинні зберігатися на спеціальних майданчиках, облаштованих для запобігання їх потраплянню у ґрунт та водні об’єкти.

“З метою заощадження коштів на проведення вказаних заходів власники «курячого» бізнесу організували утилізацію відходів шляхом їх захоронення на земельних ділянках, а також створення стихійних сміттєзвалищ, так званих могильників”, – повідомили у відомстві.

Такий засіб переробки несе велику загрозу для санітарно-епідеміологічного благополуччя та здоров’я мешканців навколишніх сіл, оскільки небезпечні сполуки, що утворюються від розкладання решток птиці, потрапляють у землю та ґрунтові води.

Одночасно з проведенням заходів щодо документування протиправних дій до правоохоронців зверталися громадські активісти та місцеві жителі, які безпосередньо на собі відчували негативні наслідки господарської діяльності птахофабрики.

Після виявлення посеред поля кількох сміттєзвалищ з рештками птиці та набуття розголосу серед громадськості фігуранти начебто почали знищувати відходи. Насправді ж викопували рів та засипали рештки піском, після чого розрівнювали землю.

Крім того, виявлені факти системного наднормативного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря та використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу.

У межах провадження встановлено організаторів та учасників злочину, пов’язаного як з організацією та діяльністю вказаного бізнесу, так і з врегулюванням питань з контролюючими органами.

У той час, коли власники «курячого» бізнесу отримують надприбутки, жителі кількох сіл потерпають, навколишнє середовище забруднюється і гине, а держава зазнає багатомільйонних збитків. Таке забруднення земель, вод та атмосферного повітря може призвести не тільки до масового захворювання населення, а й до екологічної катастрофи.

Унаслідок систематичного порушення норм законодавства про охорону природного середовища посадовими особами агрохолдингу довкіллю завдано збитків на суму понад 200 мільйонів гривень.

З метою припинення цієї протиправної діяльності правоохоронці провели заходи із затримання її організаторів.

6 червня 2018 року проведено 14 санкціонованих судом обшуків у приміщеннях агрохолдингу, контролюючих організаціях, за місцем проживання задіяних у злочинній діяльності осіб, а також проведено огляд пташиних могильників і здійснено забори ґрунту та води для проведення експертиз.

За результатами проведених заходів затримані власники агрохолдингу та керівник структурного підрозділу.

Наразі їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр).

Підозрювані затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Найближчим часом їм буде обрано запобіжні заходи.