Країни G7 створять “групу швидкого реагування”

На саміті “Великої сімки” в Канаді ухвалили рішення про розробку нової системи захисту від пропаганди, повідомляє в суботу, 9 червня, The Guardian.

Так званий “Механізм швидкого реагування” (Rapid Response Mechanism) дозволить швидко і скоординовано відповісти на маніпуляції з виборами, пропаганду, а також інші “неприпустимі дії” і спроби дестабілізації, які виходять від “таких країн, як Росія”.
Відзначається, що структура буде охоплювати широкий спектр – від кібератак до отруєнь.
Ініціатором створення групи виступила прем’єр Великобританії Тереза ​​Мей, яка висловила незгоду із пропозицією президента США Дональда Трампа повернутися до формату G8, який передбачає участь Росії в саміті. За твердженням Мей, її позиція щодо Москви полягає в тому, щоб “мати з Росією справи, але остерігатися”.
Одна з цілей ініціативи описана як “поліпшення розуміння політики країн-партнерів і порогових значень для прийняття відповідних заходів на загрози”. Для цього пропонується розширити обсяги обміну інформацією про потенційні загрози і методи боротьби з ними.
“Ми стаємо організованими, і … ми діятимемо скоординовано проти тих, хто прагне порушити правила, що встановлюють міжнародну систему”, – сказала Мей.
За допомогою нової системи захисту країни-члени G7 планують аналізувати дані про інформаційні атаки, а також обмінюватися ними один з одним. Передбачається, що “в ідеальному випадку” на атаку повинна бути скоординована реакція, яка може виражатися у вигляді відповідної кампанії або санкцій.
Відзначимо, на саміті країн G7 у суботу, 9 червня, будуть обговорюватися питання, пов’язані з Північною Кореєю, Іраном і Сирією.