Верховна Рада 21 червня розгляне законопроект про нацбезпеку – Парубій

Верховна Рада у четвер, 21 червня, розгляне президентський законопроект про національну безпеку України.

Про це голова парламенту Андрій Парубій повідомив під час Другої Міжпарламентської конференції ”Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО”, пише Уніан.

”Наступного пленарного тижня… на порядку денному Верховної Ради України буде закон про національну безпеку і оборону”, – зазначив Парубій.

Він наголосив на вагомості цього закону в контексті адаптації вітчизняного сектора безпеки до стандартів НАТО.

”Я вірю, що через один тиждень, коли буде пленарний тиждень, 21 червня я зможу поставити на голосування і отримати позитивне рішення по закону про національну безпеку”, – сказав голова ВР.

Нагадаємо, 5 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський проект закону про національну безпеку України (№ 8068).

Документ, зокрема визначає, що керівництво у сферах національної безпеки і оборони, відповідно до Конституції України, здійснює президент.

Міністерство оборони визначено головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань нацбезпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період.

У межах повноважень, наданих відповідно до Конституції, сектор безпеки і оборони підлягає демократичному цивільному контролю. Система цивільного контролю складається з контролю з боку президента, парламенту, уряду, Ради нацбезпеки і оборони, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, судового та громадського контролю.

Головнокомандувач ЗСУ є найвищою військовою посадовою особою в армії. Він здійснює через Генеральний штаб ЗСУ безпосереднє військове керівництво армією.