Австрія закриє сім мечетей за порушення закону про іслам

Влада Австрії прийняли рішення закрити сім мечетей, які порушують закон про іслам.

Крім того, міграційні органи збираються депортувати з країни кілька десятків імамів, які отримують фінансування за кордону.

Про таке рішення уряду повідомив у п’ятницю канцлер Австрії Себастьян Курц за підсумками масштабної перевірки МВС.

“Відомство у справах релігій спільно з МВС провело масштабну перевірку. Ви повинні пам’ятати про повідомлення дітей у військовій формі, закордонному фінансуванні імамів та інших неправильних явища в нашій країні, – зазначив Курц на спеціальній прес-конференції. – Відомство у справах релігій прийняло рішення заборонити роботу семи мечетей, це означає закриття мечеті “Сірих вовків” і шести мечетей арабської громади. У зв’язку з цим будуть депортовані кілька імамів за порушення закону в частині зарубіжного фінансування”.

За його словами, у багатьох випадках розслідування ще тривають, але більша частина з них вже доведена. Курц при цьому нагадав, що Австрія підтримує свободу релігій, але в країні діють закони, що регулюють спільне життя представників різних конфесій.

“Паралельних суспільств, політичного ісламу і радикалізму немає місця в нашій країні. Уряд націлений рішуче боротися з цими неправильними явищами. У минулі роки можливості відомства у справах релігій використовувалися не в повній мірі, і коли я став канцлером, я вирішив посилити роботу цього органу, аби забезпечити реалізацію його повноважень”, – підкреслив Курц.

У квітні цього року уряд Австрії пригрозив заборонити Турецько-ісламський союз через культурне та соціальне співробітництво в Австрії (ATIB), який проходив у своїй мечеті у Відні, під час якого діти у військовій формі брали участь у реконструкції битви Першої світової війни. Канцлер Австрії тоді заявив, що таке не повинно відбуватися в Австрії і відомство у справах релігій та МВС займуться розслідуванням діяльності всіх мечетей на предмет порушення австрійського закону про іслам, яким передбачена можливість розпуску мечетей за незаконну діяльність і висилка імамів з країни. Крім того, влада впевнена, що відступ від закону служить тільки на руку ісламізму.

Австрійський закон про іслам регулює правове визнання цієї релігії в Австрії, гарантує свободу мусульманського віросповідання та проведення обрядів, організацію релігійних свят виключно у відповідності з релігійними творами, надає мусульманам юридичну безпеку та спрямований на боротьбу з ісламським радикалізмом. Діти, згідно із законом, повинні брати участь виключно в релігійних святах та здобувати релігійну освіту виключно згідно з писаннями. За дотримання закону на території республіки відповідає мусульманська релігійна громада Австрії, в яку входять об’єднання, що представляють мусульман різних країн.

У 2017 році Турецько-ісламський союз за культурне та соціальне співробітництво в Австрії вже ставав причиною різкої критики з боку австрійського уряду. МВС тоді зажадав ліквідувати релігійні громади, що фінансуються за кордону. При цьому каталізатором загострення невирішеної проблеми стали мусульманські дитячі садки. У МЗС заявляли, що вони не інтегровані в суспільство і займаються розповсюдженням серед дітей виключно ісламських цінностей замість традицій і звичаїв країни перебування.