ЄС, Канада, Японія і Мексика готують відповідь США на мита

Глава МЗС Канади Христя Фріланд заявила, що влада країни має схожу позицію з Євросоюзом, Японією і Мексикою щодо введення США торгових мит.

За словами дипломата, країни вже направили скаргу в СОТ, а також обговорюють подальші дії.

“Ми знаходимося в тісній координації … за переліком відповідних заходів”, – заявила Фріланд.

Мита США введені з 23 березня. Вони складають 25 відсотків на вироби зі сталі, і 10 відсотків – з алюмінію. Компаніям з Євросоюзу двічі надавали відстрочку від мит, в останній раз – до 1 червня. Багаторазові спроби європейців домогтися скасування мит на постійній основі не увінчалися успіхом. У відповідь ЄС має намір ввести з 20 червня 25-процентні мита на американські товари, серед яких – апельсиновий сік, віскі, тютюн і мотоцикли.

США відмовилися підписати спільну заяву країн, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), підготовлену на зустрічі міністрів економіки в Парижі. “Заяви не буде”, – повідомив представник адміністрації президента Франції. За його словами, США висловилися проти документа, в якому засуджується протекціонізм і нагадується про виклики в зв’язку зі зміною клімату. В результаті, як і в минулому році, США і інші 33 країни, що входять в ОЕСР, випустили окремі заяви.