Туреччина та Азербайджан запустили Трансанатолійський газопровід

Церемонія введення в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP), що входить в “Південний газовий коридор” і призначеного для транспортування азербайджанського газу до Європи, пройшла у вівторок в місті Ескішехір.

Пряму трансляцію вів телеканал A Haber.

У церемонії відкриття брали участь президенти Туреччини Тайіп Ердоган і Азербайджану Ільхам Алієв, а також глави держав і урядів низки інших країн. Турецький лідер в ході церемонії повідомив, що проект TANAP також називають “енергетичним шовковим шляхом”.

У свою чергу Алієв заявив, що газопровід відкриває прекрасні можливості для багатьох країн і слугує забезпеченню енергобезпеки.

“TANAP об’єднує сім країн, багато компаній. Це незамінний інфраструктурний проект для вирішення питань енергобезпеки сьогодні і в майбутньому”, — сказав Алієв. За його словами, реалізація цього проекту стала можливою “завдяки сильній політичній волі лідерів Азербайджану та Туреччини”. “Не будь турецько-азербайджанської єдності і братства, цей проект так би й залишився на папері”, — додав він.

Алієв підкреслив, що з чотирьох проектів, що становлять ПГК — розробка газоконденсатного родовища “Шахденіз” на шельфі Каспію з запасами 1,2 трлн куб м, Південно-Кавказького трубопроводу, TANAP і Трансадріатичного газопроводу (TAP), — три перших вже завершені.

“А реалізація TAP складає 72%. Упевнений, що в найближчі два роки TAP також буде завершено. І таким чином найбільший інфраструктурний проект Європи — Південний газовий коридор вартістю 40 млрд доларів буде успішно реалізований”, — зазначив азербайджанський лідер.