22 червня відбудуться переговори міністрів ЗС України і Угорщини

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що сподівається на позитивний результат переговорів з угорською стороною, які 22 червня відбудуться на Закарпатті. 

Про це він сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічюсом.
Він нагадав, що разом з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич завтра, 22 червня, на Закарпатті буде зустрічатися з угорською стороною для обговорення мовного питання в освіті для представників угорської меншини.
”Наша позиція є дуже чіткою: ми маємо турбуватися саме про наших угорців, ми маємо турбуватися про нашу громаду, ми маємо їм допомогти отримати реальний рівень володіння українською. І звичайно, розуміння, громадянами якої країни вони є, інакше вони є дискримінованими по відношенню до всіх інших громадян. От це і є фундаментальною червоною лінією на наші переговори на завтра”, – заявив Клімкін.
”Я дуже сподіваюсь на позитивний результат, і на конструктив. Щонайменше наші попередні дискусії дають мені можливість говорити саме про це”, – сказав Клімкін.
29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував, що 5 червня відбудуться консультації між Міносвіти України та угорською меншиною. За підсумками цих консультацій у Міносвіти заявили про початок конструктивних переговорів з угорцями щодо питань імплементації мовної статті закону про освіту в Україні.
Окрім того, Клімкін заявляв, що потім буде проведена зустріч двох міністрів закордонних справ, двох міністрів освіти та представників угорської громади. Зокрема, за його словами, для проведення такої зустрічі перевага віддається місту Берогово в Закарпатській області. Клімкін сказав, що метою зустрічі має стати ”остаточне визначення того рішення, яке буде працювати для наших громадян угорського походження”.
У квітні Угорщина втретє заблокувала проведення Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні.
Перед цим, у березні, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.
Зокрема, він зазначив, що Угорщина заблокує проведення комісії Україна-НАТО на міністерському рівні в квітні, а також у липні.
Новим законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою.
Мовні положення закону (ст. 7) викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії.
Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті.
14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону ”Про освіту” до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.