У Польщі відклали будівництво стіни на кордоні з Україною

Новий міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановський не бачить сенсу в будівництві загородження на кордоні з Україною і Білоруссю з метою боротьби проти африканської чуми свиней.

Про це повідомляє Укрінформ.

Ардановський заявив, що Варшава очікує професійної оцінки Європейського агентства безпеки харчової продукції (EFSA), виходячи з якої, буде приймати остаточне рішення про те, чи буде взагалі будуватися загородження.

“Рішення (щодо будівництва загородження – ред.) не прийнято… Я зараз не бачу в цьому сенсу. Якщо нині хтось мене переконає, що в цьому є сенс, то я буду підтримувати його будівництво, але поки що не бачу в цьому великої необхідності”, – зазначив Ардановський.

Польське радіо зазначає, що в цьому році африканську чуму свиней регулярно виявляють в глибині Польщі, тому особливого сенсу в стіні на кордоні вже немає.

“Проблемою є щільність огорожі, адже це понад тисячу кілометрів, є також підмоклі ґрунти, болота, озера, Біловезька пуща… Як побудувати стіну, щоб дикий кабан, який має 300-400 кілограмів, не міг її форсувати. Він же як танк”, – сказав польський міністр.

На думку Ардановського, можливо, більш доцільною буде планове полювання на диких кабанів.

Раніше повідомлялося, що в Польщі планували побудувати огорожу довжиною понад тисячу кілометрів на кордоні з Білоруссю і Україною. Вартість її будівництва протягом 2018-2021 року повинна була б складати 130 млн злотих (35 млн дол.).