ЄС виділить Туреччині € 3 млрд для боротьби з міграційною кризою

Саміт ЄС прийняв рішення виплатити новий транш в € 3 млрд Туреччині і € 500 млн в Європейський трастовий фонд для Африки для боротьби з міграційною кризою.

Про це заявив голова Європейської ради Дональд Туск в п’ятницю на прес-конференції за підсумками саміту.

“Ми домовилися виділити наступний транш фінансування Туреччині і перевести € 500 млн в якості допомоги розвитку в Європейський трастовий фонд для Африки”, – сказав Туск.

Голова Євроради підкреслив, що гроші для Туреччини будуть перераховані організаціям, які будуть реалізовувати проекти, спрямовані на створення умов для прийому мігрантів в цій країні.

За угодою про міграцію з Туреччиною 2015 роки ЄС обіцяв цій країні € 6 млрд, з яких перший транш у € 3 млрд вже перераховано, а виділення другого відкладалося до справжнього моменту. Всі ці гроші в теорії повинні бути витрачені на задоволення базових потреб мігрантів, які перебувають на турецькій території, і тим одночасно компенсувати витрати Анкари на їх утримання і знизити зацікавленість самих мігрантів відправлятися в небезпечну морську подорож до Європи.

Крім цього, ЄС обіцяв Туреччини безвізовий режим, а також прискорення переговорів про прийом до Євросоюзу, однак ці обіцянки так і залишилися невиконаними під приводом претензій Брюсселя до Анкари в сфері прав людини.