Міноборони Литви: Винищувачі НАТО за тиждень шість разів супроводжували літаки РФ над Балтикою

Винищувачі НАТО, розміщені на основі чотиримісячної ротації на литовській авіабазі Зокняй, минулого тижня шість разів супроводжували російські військові літаки.

Про це повідомляє прес-служба міноборони Литви.

Згідно з рапортом, чергують в Литві винищувачі ВПС Португалії та Іспанії для супроводу російських літаків піднімалися в повітря 25, 28, 29 червня та 1 липня, у тому числі 29 червня було скоєно три супроводи. “Польоти здійснювалися над Балтійським морем в Калінінградській області і поза нею”, – повідомили у відомстві.

За звітний період винищувачі НАТО супроводжували російські Ан-12, Ан-26, Су-24, Су-30 і Ту-154. Польоти, за версією міноборони Литви, відбувалися поодинці і групами як за заздалегідь узгодженим планам з підтриманням зв’язку з наземними центрами управління і включеним транспондером (пристрій автоматичної ідентифікації повітряного судна), так і в режимі повного мовчання.

У Міноборони Росії неодноразово заявляли, що польоти російських військових літаків виконуються над нейтральними водами в строгій відповідності з міжнародними правилами використання повітряного простору.