Банк Данії відмив 7 млрд. євро з Росії у рамках справи, пов’язаної з вбивством Магнітського

Найбільший банк Данії відмив сім мільярдів євро з Росії у рамках скандальної справи, пов’язаної з вбивством Сергія Магнітського.

Данські фінансові органи опинилися в скрутному становищі, оскільки вони першими почали бити на сполох ще п’ять років тому, але так нічого й не зробили з проблемою російських брудних грошей, пише EUObserver.

Викриття сталося завдяки документам Danske Bank, які потрапили в руки видання Berlingske.

Банк відмив у двічі більше, ніж повідомлялося в 2017 році. Всього банк провів 43112 сумнівні трансакції, пов’язані з фальшивими російськими компаніями, зареєстрованими в карибських офшорах.

Гроші виводилися з Росії через естонську гілку Danske Bank з 2007 до 2015 року. Більшість сум зрештою були витрачені на дорогу нерухомість, автомобілі і діаманти. Всі компанії, про які йде мова, серед яких Diamonds Forever International, Castlefront і Megacom Transit, пов’язані з шахрайством у Росії, за викриття якого був убитий юрист Сергій Магнітський.

В цьому епізоді російські чиновники, начальники служб безпеки і ватажки мафії викрали 200 мільйонів євро з податкової системи Росії у 2007 році. Однак, Магнітський, який був юристом британського хеджового фонду Hermitage Capital, викрив цей злочин, за що його кинули до в’язниці і там побили до смерті.
«Ми виявили 20 рахунків у Danske Bank, пов’язаних з переведенням коштів з тих 200 мільйонів євро, які Магнітський виявив і за які був убитий», – сказав виданню колишній роботодавець російського юриста Білл Броудер, який назвав ці суми з Росії «кривавими грошима».
Після публікації документів на сторінках Berlingske акції Danske Bank обвалилися на 3%, оскільки з’явився ризик, що банк буде оштрафований. Виконавчий директор банку Томас Борген також може втратити свою роботу або ж навіть зіштовхнутися з обвинуваченнями, зважаючи на природу порушень.
«Це дуже серйозно. Неприйнятно, щоб така велика сума була відмита і досі зберігалася на рахунках Danske Bank. Це ображає відчуття справедливості усіх», – сказав міністр з питань бізнесу Данії Расмус Ярлов. Данський експерт з шахрайства Якоб Деденрот Бернхофт назвав відмиті російські гроші «астрономічною» сумою.

«Це найбільший відомий випадок відмивання у всьому світі», – прокоментував трейдер Sydbank Крістіан Татьє.