За продаж обладнання для прослуховування штраф 51 тис. грн

Екс-співробітника правоохоронних органів Чехії Лудека Вокала, який продавав у Києві технічні засоби для негласного отримання інформації, суд оштрафував на 51 тис. грн.

При цьому йому повернули раніше внесену заставу в сумі 4,5 тис. євро. Про це повідомляється у вироку суду.

Згідно з текстом вироку, громадянин Чехії 21 лютого 2018 року в ресторані готелю “Хрещатик” здійснив продаж двох пристроїв для отримання інформації, закамуфльованих під банківські картки, на загальну суму 3,6 тис. євро.

Повторне правопорушення Вокал скоїв 24 квітня в готелі “Баккара”, також у Києві. Він незаконно продав 5 пристроїв, закамуфльованих під банківські картки, ще 5 – під виглядом автомобільних тримачів для телефону, 2 – зовні схожих на зарядний засіб для ноутбука. Вартість пристроїв, призначених для прихованого запису і накопичення звукової інформації, склала 29,4 тис. дол.

Згідно з матеріалами слідства, під час другої угоди покупцем виступив доброволець під контролем правоохоронців. Під час повторного продажу пристроїв для прослуховування Вокала було затримано. 12 червня він уклав угоду з прокуратурою і повністю визнав свою провину.

Під час ухвалення рішення суд врахував, що ніякого матеріального збитку дії Вокала не спричинили, а також повне визнання провини з боку підозрюваного і його активну співпрацю зі слідством. Зокрема, Вокал добровільно відшкодував кошти, отримані ним унаслідок вчинення злочину: 3300 євро та 800 дол. Також судді відзначили, що Вокал раніше не був судимим, а під час несення служби у правоохоронних органах Чехії не раз був нагороджений відомчими нагородами.

Як наслідок, його засудили до сплати штрафу у сумі 51 тис. грн і повернули раніше внесену заставу. Вилучені під час слідства засоби прослуховування і гроші суд передав СБУ.