У Таїланді рятувальники розпочали операцію із визволення дітей із затопленої печери

У Таїланді рятувальники розпочали операцію з евакуації 12 хлопчиків та їхнього футбольного тренера з затопленої печери, де вони провели два тижні, повідомляє ВВС з посиланням на місцеву владу.

“Операція розпочалася о 10-ій ранку за місцевим часом (6:00 за Києвом). Рятувальники очікують, що в кращому випадку діти виберуться з печери до 21 години за місцевим часом (17:00 за Києвом)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перша частина шляху – найскладніша, адже хлопцям доведеться пройти через вузькі, затоплені водою ділянки печери, часто занурюючись під воду. Раніше дітей навчили користуватися обладнанням для дайвінгу, однак у хлопчиків немає жодного досвіду.

За планом, діти мають відпочити в печері, яка слугувала базою для рятувальників, після цього їм треба буде подолати менш складну ділянку шляху. Коли вони виберуться з печери, відразу поїдуть до лікарні на обстеження.

У рятувальній операції беруть участь 13 іноземних дайверів та п’ятеро тайських, серед рятувальників – п’ятеро “морських котиків”.

Спочатку допускали, що група може провести там кілька місяців. Однак зранку в неділю керівник рятувальної місії Наронгсак Оссатанакорн заявив, що умови ідеальні для евакуації.

“Зараз і в наступні три чи чотири дні умови ідеальні в тому, що стосується рівня води, погоди та здоров’я хлопчиків”, – сказав він.

Рятувальники побоюються, що скоро можуть початися мусонні дощі, які затоплять вузькі тунелі в печері.

Губернатор напередодні повідомив, що нестача кисню в печері та загроза сильних дощів змушують прискорити рятувальні роботи.

Наразі журналістів і всіх, хто не бере участі в рятуванні дітей, попросили залишити територію біля печери.

Як відомо, група підлітків 11-16 років і їхній 25-річний тренер з футболу зникли 23 червня в печерному комплексі Тхам Луанг, куди вирушили на екскурсію. Згодом з’ясувалося, що розпочалася злива і у печері стала різко прибувати вода. Діти були змушені піти вглиб на чотири кілометри, опинившись таким чином відрізаними від входу.

2 липня, підлітків виявили британські дайвери Джон Волант і Рік Стантон. Всі тринадцятеро живі і майже неушкоджені, хоча дуже ослаблені, оскільки провели дев’ять днів у темряві і без їжі. Групі почали доставляти їжу, кисневі балони та інші припаси.

Під час операції загинув дайвер – колишній військовослужбовець ВМС Таїланду. Старшина Саман Гуна доставив дітям балони з киснем, а сам знепритомнів на зворотному шляху.