ЄС виділив 5 млн євро на медичне обладнання для населення, що мешкає поблизу Чорнобильської зони

Європейський Союз виділив 5 млн євро на медичне обладнання для населення, що мешкає поблизу Чорнобильської зони відчуження.

Про це УНІАН повідомили у Представництві Європейського Союзу в Україні.

Зазначається, що виділення Європейським Союзом 5 млн євро на медичне та лабораторне обладнання для лікарні, інформаційний центр, теплицю, устаткування для спалювання лісових відходів, радіологічне картографування території та регулярне медичне обстеження дітей Іванківського району стало можливим завдяки проекту ЄС «Оздоровчі та екологічні програми навколо Чорнобильської зони відчуження».

При цьому, зазначається, що йдеться про сучасне медичне й лабораторне обладнання, надане Іванківській районній лікарні для вимірювання кількості радіоактивних та хімічних речовин в тілі людини та харчових продуктах, про сучасне радіологічне картографування території навколо Іванкова та створення інформаційного центру для покращення обізнаності населення про потенційні наслідки та способи уникнення радіологічних ризиків, про теплицю з передовими технологіями розміром близько 7,5 тис. кв. м, збудована в Іванківському районі для забезпечення місцевого населення безпечними для здоров’я овочами, що не містять радіоактивного або хімічного забруднення.

Також йдеться про спалювач лісових відходів вартістю 1,25 млн євро, що введено в експлуатацію в Чорнобилі для запобігання лісовим пожежам і розповсюдженню радіонуклідів у повітрі. Завдяки унікальній системі фільтрації зола, що утворюється при спалюванні забрудненої деревини, збирається й може бути безпечно захоронена.

Крім того, розпочалася реалізація довгострокової програми обстеження стану здоров’я близько 3 тис. дітей, які проживають в Іванківському районі.

Проект «Оздоровчі та екологічні програми навколо Чорнобильської зони відчуження» фінансований через Інструмент ЄС зі співробітництва у сфері ядерної безпеки. Його мета – покращити якість життя на забруднених після Чорнобильської аварії територіях шляхом зменшення впливу радіації на місцеве населення та мінімізації наслідків такого впливу. Проект реалізувався в партнерстві з Державним агентством України з управління зоною відчуження та місцевими органами влади смт. Іванків з 2013 до 2017 року.