Cайдік закликав всі сторони суворо дотримуватися перемир`я на Донбасі

Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік закликав всі сторони суворо дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі.

Про це він заявив 11 липня за підсумками чергового засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, повідомляє сайт ОБСЄ.

«Як ви пам`ятаєте, два тижні тому Тристороння контактна група підтвердила прихильність всеосяжному, стійкому і безстроковому режиму припинення вогню, починаючи з 1 липня 2018 року. Я радий, що узгоджене перемир`я приносить результати. З моменту набуття ним чинності кількість порушень режиму припинення вогню значно скоротилися, хоча намічається тенденція їх зростання за останні два дні», – зазначив Сайдік.

«Також, за останніми даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, за час перемир`я була зареєстрована тільки одна жертва серед цивільного населення, а саме – поранення. Від імені Тристоронньої контактної групи хочу висловити подяку і підтримати зусилля тих, хто в дійсності дотримується перемир`я. Також від імені ТКГ закликаю всіх суворо дотримуватися повного перемир`я і в подальшому», – наголосив він.

«Однак скорочення кількості жертв серед цивільного населення – цього року більш ніж удвічі порівняно з минулим роком – не означає, що страждання людей, які проживають в зоні конфлікту, зменшилися», – наголосив Сайдік.
«У зв`язку з цим підтвердження прихильності припиненню вогню має також супроводжуватися виконанням цілого комплексу конкретних дій, зокрема, відведенням важкого озброєння, розведенням сил і засобів, а також роботами із розмінування. На це звернув особливу увагу координатор робочої групи з безпеки та глава СММ ОБСЄ в Україні посол Ертурул Апакан», – сказав Сайдік.

Також він повідомив, що робоча підгрупа ТКГ із економічних питань продовжила обговорення подальших кроків щодо відновлення і поліпшення мобільного зв`язку Vodafone-Ukraine в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей. Предметом дискусій стало також постачання води в системах «Карбоніт» і «Вода Донбасу».

«Політична робоча група продовжила обговорення питань, пов`язаних з імплементацією «формули Штайнмаєра», амністією і модальностями місцевих виборів в ОРДО і ОРЛО», – відзначив він.

Крім того, Сайдік сказав, що засідання робочої підгрупи з гуманітарних питань не планувалася і, відповідно, не відбулося. Він підтвердив, що «чергова зустріч гуманітарної групи відбудеться в рамках наступного засідання ТКГ 25 липня».