Країни-члени НАТО домовилися збільшити витрати на оборону

У Брюсселі країни-члени НАТО домовилися збільшити витрати на оборону.

Про це повідомив президент США Дональд Трамп.

“Роками президент США прибував сюди (на саміт НАТО – ред.) і ми говорили про витрати на оборону. І зараз ми домовилися збільшити витрати до тих рівнів, яких не було ніколи. Але витрати різних країни суттєво знижувалися, зараз вони будуть зростати. Лише 5 з 28 країн виконують свої зобов’язання і це зараз змінюється… Їхні зобов’язання були 2%… Ми оцінюємо які там будуть цифри, але зараз ми говоримо про 33 млрд доларів додаткового фінансування, за винятком США. США виконують свої зобов’язання перед НАТО, але країни НАТО будуть витрачати додаткові гроші. Генсек Столтенберг дасть цю цифру, це цифри, яких ніколи не було”, – заявив Трамп.

Нагадаємо, 9 липня постійний представник США при альянсі Кей Бейлі Хатчісон повідомила, що країни – учасниці НАТО збільшують витрати на оборону в рамках Альянсу.

На саміті НАТО в Уельсі у вересні 2014 року лідери країн альянсу взяли зобов’язання протягом 10 років збільшити свої військові витрати вище за позначку в 2% ВВП. В даний час лише вісім членів НАТО витрачають на оборону більше 2%. Військовий бюджет США становить приблизно 3,58% ВВП, Німеччини – 1,2%.