НАБУ поскаржилося на Холодницького у справі про “рюкзаки Авакова”

Антикорупційне бюро направило керівнику САП скаргу через закриття справи щодо сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря.

Національне антикорупційне бюро направило керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому скаргу на постанову про закриття справи щодо сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря, підозрюваних у розкраданні 14,5 млн грн при закупівлі рюкзаків для військовослужбовців Нацгвардії.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, станом на 13 липня, 18.00 год Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою так і не було надано матеріалів, які б підтверджували правові підстави для закриття провадження стосовно двох ключових підозрюваних у справі.

Зазначається, що скаргу адресовано вищому за посадою прокурору, а саме – керівнику САП Холодницькому, який має розглянути дану скаргу та прийняти рішення впродовж трьох днів з моменту її одержання.

«Таким чином, до кінця наступного тижня громадськість матиме можливість почути його персональну позицію щодо обґрунтованості рішення його підлеглого», – додали у прес-службі.

Слідство вважає, що в ході досудового розслідування здобуто достатньо доказів, які свідчать про причетність екс-посадовця МВС та близького родича очільника цього міністерства до розкрадання 14,5 млн грн. Це підтверджується показами свідків, результатами виїмок документів, висновками експертиз, оглядів.

«Щодо заяв сторони захисту про нібито недопустимість як доказу відео запису, на якому екс-заступник міністра та близький родич очільника МВС України обговорюють реалізацію схеми з закупівлі рюкзаків, його справжність підтверджена відповідними матеріалами провадження, допитами осіб, які здійснювали негласні слідчі розшукові дії. Диски із записами цієї зустрічі, які знаходяться в матеріалах провадження, є оригінальними носіями: за встановленим законодавством порядком, інформація, отримана в результаті НСРД, після надходження на сервер СБУ в подальшому записується на відповідні носії.

“Те, що зафіксована на відео зустріч відбулась в МВС, підтверджують й інші докази, серед яких — аналіз результатів телефонних з’єднань та мобільного трафіку щодо місця перебування підозрюваних. З метою встановлення автентичності записів, детективи НАБУ провели додаткові дослідження, в тому числі із залученням міжнародних фахівців, які підтвердили відсутність монтажу», – запевняють в бюро.

Крім того, як вже заявляло НАБУ, окрім згаданого відео, є чимало інших доказів. Загалом, в рамках розслідування так званої «справи рюкзаків» детективи НАБУ здійснили близько 33 обшуків, 170 допитів свідків, проведено 46 економічних, товарознавчих та інших експертиз, 80 виїмок документів.

Зокрема, експертиза встановила, що поставлені рюкзаки не відповідали більшості встановлених самим же МВС вимогам, а їхня фактична ціна була у 2,5 рази менше заявленої. Їхнім постачальником виявилося фіктивне підприємство, а всі документи стосовно поставок — підробленими. В ході слідства зафіксовані факти порушення вимог прийому-передачі товару, що не могло відбуватися без покровительства схеми на найвищому рівні.

«Вся ця інформація добре відома прокурорам САП, адже зібрана на виконання їхніх вказівок та під їхнім контролем», – сказано у повідомленні прес-служби НАБУ.

Зазначимо, 10 липня з невідомих причин прокурор САП Василь Кричун, не повідомивши НАБУ, відновив слідство у справі, і того ж дня виніс постанову про закриття кримінального провадження стосовно двох ключових підозрюваних, переклавши усю провину на приватного підприємця, який за документами постачав ці рюкзаки.

5 квітня НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування у так званій «справі рюкзаків», одним із фігурантів якої є син міністра внутрішніх справ України Олександр Аваков.

НАБУ розслідує можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ для бійців у зоні бойових дій на сході України. У жовтні минулого року після обшуків у цій справі за підозрою в розтраті понад 14 мільйонів гривень затримали трьох людей: Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків (Володимира Литвина) і ще одну «приватну особу», як назвали сина голови МВС Арсена Авакова, Олександра.

За даними НАБУ, в 2015 році ці особи були причетні до закупівлі коштом Міністерства внутрішніх справ рюкзаків за ціною, суттєво вищою від середньоринкової.

Олександр Аваков назвав цю справу політичною. МВС, до якого Олександр Аваков формально не має стосунку, назвало «політичними, а не юридично обґрунтованими» дії НАБУ, а міністр Арсен Аваков заявив, що його син не причетний до розтрати бюджетних коштів.

На початку 2016 року журналісти програми «Схеми» знайшли та проаналізували відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі. На відео зафіксований діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром та особою, схожою на Сергія Чеботаря, на той час заступника Арсена Авакова, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.