Пентагон і Lockheed Martin прийшли до угоди про придбання 141 винищувача F-35

Пентагон і компанія Lockheed Martin прийшли до угоди про закупівлю 141 винищувача F-35.

Про це в неділю повідомила газета Defense News з посиланням на джерело в оборонному відомстві.

Як заявили в Пентагоні, Об’єднане управління програмою F-35 (Joint Program Office, JPO) і Lockheed Martin знаходяться на фінальній стадії узгодження 11-й партії винищувачів”, яка має стати найбільшою за час співпраці.

Уточнюється, що сума операції і вартість одного винищувача будуть розкриті вже після підписання контракту. Як заявив виданню представник Lockheed Martin, в компанії розраховують знизити вартість одного винищувача F-35A до $80 млн до 2020 року.

F-35 – багатоцільова бойова машина, спроектована з використанням технології зниження помітності і здатна нести ядерні боєголовки. Разом з США у проекті по її створенню беруть участь Австралія, Великобританія, Данія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія та Туреччина. У США F-35 випускається в трьох різних модифікаціях: для ВПС, ВМС і Корпусу морської піхоти. Модель для морпіхів здатна виконувати вертикальний зліт і посадку.

У лютому 2017 року президент США Дональд Трамп домігся зниження ціни на F-35 для американських військових. Пентагону одна така машина, згідно з досягнутими тоді домовленостями, має обійтися в $95 млн проти первинних $102 млн.

Спочатку передбачалося, що американські збройні сили отримають новітній літак за порівняно невеликі гроші. Але з моменту початку розробки загальна сума витрат на програму F-35 перевищила $1 трлн.