США обговорюють з союзниками можливість евакуації добровольців “Білі каски” з Сирії

Вашингтон обговорює з союзниками можливість евакуації з Сирії членів неурядової організації “Білі каски”, дана тема може бути порушена на зустрічі президента Росії Володимира Путіна і глави Білого дому Дональда Трампа.

Про це повідомив в неділю телеканал CNN з посиланням на джерела.

Як наголошується в повідомленні, “у той час як сирійська влада повертає під свій контроль території в південно-західній та інших частинах країни, західні союзники все більше турбуються про безпеку групи беззбройних добровольців-рятувальників, відомої як “Білі каски”. Також CNN з посиланням на обізнане дипломатичне джерело і двох співробітників адміністрації повідомляє, що ряд країн, включаючи США, Великобританію, Францію і Канаду, проводять консультації щодо долі приблизно 1 тис. добровольців і їх сімей, а також з приводу плану їх можливої евакуації.

Відповідно до одного з варіантів, членів “Білих касок” вивезуть в інші країни, в числі яких називають Канаду, Великобританію і Німеччину. Трамп відзначав необхідність евакуації зазначених осіб з представниками інших країн на саміті НАТО, що відбувся минулого тижня. За відомостями телеканалу, союзники переконали Вашингтон в необхідності працювати з Ізраїлем і Йорданією над наданням “Білим каскам” коридорів для евакуації.

За словами джерела телеканалу, “безпека “Білих касок” може бути однією з тем, які торкнуться на саміті в понеділок” Трамп і Путін. При цьому, як наголошується в публікації, західні держави розраховують обійтися без сприяння Росії.

США фінансово підтримували організацію “Білі каски” з 2013 року. За цей час американські власті надали їй понад $33 млн.