У Києві викрили зловмисників, які продавали дітей за кордон під виглядом клініки

У Києві правоохоронці викрили зловмисників, які вивозили дітей за кордон під прикриттям репродуктивної клініки.

Про це повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв, передає прес-служба Міністерства внутрішніх справ (МВС).

За інформацією поліції, правоохоронці викрили протиправну діяльність 41-річного іноземця. Встановлено, що чоловік впродовж 2011-2018 років на території України на базі створеної ним клініки в галузі репродуктивної медицини організував протиправну діяльність, пов’язану з наданням послуг з проведення допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства.

“На основі підроблених документів, зокрема довідки про генетичну спорідненість, у клініці іноземних громадян записували батьками новонароджених громадян України. На підставі цих документів порушники отримували свідоцтва про народження дітей, а згодом, і дозвіл на переміщення новонароджених через державний кордон України іноземців-нерезидентів України. Потім учасники угоди здійснювали одну з форм торгівлі людьми – незаконну угоду, об’єктом якої є малолітні діти”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що за результатами огляду документів, вилучених в ході обшуків складений список з декількох сотень сурогатних матерів. Зараз поліцейські опитують цих жінок на предмет вчинення щодо них незаконних дій посадовими особами клініки.

“Під час досудового розслідування правоохоронці встановили факти ухилення порушників від сплати податку на прибуток на суму в кілька десятків мільйонів гривень. Крім того, встановлені факти ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб, які надавали послуги з сурогатного материнства”, – повідомили в МВС.

За виявленими фактами порушено кримінальні провадження за 1 ч. ч. і 3 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) і ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) Кримінального кодексу України.

У розслідуванні зазначених злочинів, встановлення і притягнення до відповідальності причетних до них осіб, українські правоохоронці будуть співпрацювати з іноземними колегами. Відзначається, що українськими правоохоронці направили 16 міжнародних доручень іншим державам щодо конкретних немовлят для дослідження можливих сурогатних батьків для проведення тесту ДНК, а також інших слідчих дій.