Внутрішні документи спостерігачів ОБСЄ потрапили до ФСБ

Внутрішні документи спостерігачів ОБСЄ в Україні потрапили до рук Федеральної служби безпеки Росії.

Про це повідомляє “Остров” із посиланням на розслідування ARD magazine Fakt.

Відзначається, що йдеться про внутрішні звіти місії про події на окупованих територіях Донбасу, а також про дані щодо комунікації першого заступника глави СММ Александра Хуга.

Також серед документів – міні-досьє на членів місії. Зокрема, описані їхні риси характеру, схильність до вживання алкоголю, фінансове становище, типи жінок, які їм подобаються, і тому подібне.

Згідно з дослідженням, документи, вірогідно, були передані російським агентам одним із співробітників місії ОБСЄ.

На це повідомлення відреагувала у Facebook прес-служба СММ ОБСЄ. Місія пообіцяла вивчити цю заяву.

“Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні відомо про репортаж програми “Факт” (“Fakt”) Робочої співдружності суспільно-правових мовних станцій Федеративної Республіки Німеччина (“ARD”), який вийде в ефір у вівторок 17 липня. Місія стурбована будь-якими можливими порушеннями безпеки і має намір ретельно вивчити всі заяви відповідно до встановлених процедур”, – йдеться в заяві СММ ОБСЄ в Україні.

При цьому в місії відзначили, що їхня робота “була і буде прозорою”.

“Ми повідомляємо про факти на місцях так, як ми їх бачимо; ці факти повідомляються державам-учасницям ОБСЄ і публікуються в наших щоденних звітах на сайті ОБСЄ”, – заявили спостерігачі.

Також вони зазначили, що “без належної верифікації” не можуть коментувати або робити припущення “з приводу документів невідомого походження” і висловлюють свою стурбованість.

“Тим не менш, Місія стурбована, що можливе проникнення може бути потенційним ризиком для її співробітників, ставлячи під загрозу недоторканність їхньої особистої інформації і їхню безпеку”, – заявляють в СММ.