Білорусь надала статус біженця екс-міністрові оборони Єжелю

Білорусь надала статус біженця колишньому міністру оборони України Михайлові Єжелю, обвинуваченому в розтраті 43 млн гривень державних коштів.

Про це йдеться в рішенні суду від 5 липня.

Генеральна прокуратура подала до суду клопотання про розгляд справи екс-міністра в порядку спеціального (заочного) судочинства.

Слідство звинувачує Єжеля у тому, що в період з 29 квітня 2011 року по 8 лютого 2012 року, діючи умисно, в інтересах третіх осіб, як посадова особа використовував своє службове становище всупереч інтересам служби.

У результаті надання їм окремих доручень в період з квітня 2011 до березня 2012 року була здійснена оплата комунальних послуг та енергоносіїв, спожитих ПП “Артек Спілка”, ТОВ “Укрпродакорд ОР”, ТОВ “Провідна продовольча компанія ВС”, ТОВ “Оптукрпром-ВР” під час надання послуг з харчування особового складу Збройних сил України, за рахунок коштів державного бюджету без подальшої компенсації на загальну суму 42 тис. 965 гривень, що завдало матеріальної шкоди державі на вказану суму.

Сам Єжель свою провину при допиті не визнав.

Прокурор зазначив, що з квітня 2013 року по травень 2015 року підсудний обіймав посаду посла України в Білорусі, але після закінчення каденції на батьківщину не повернувся.

У той же час, згідно з низкою листів, наданих органу досудового розслідування Міністерством закордонних справ України, з 10 серпня 2014 екс-міністр і посол фактично перебував на лікуванні в Головному військовому клінічному медичному центрі Збройних сил Республіки Білорусь, у зв’язку з чим прибути в Україну для проведення з ним слідчих дій не може.

“Однак слідством встановлено, що Єжель, перебуваючи на території Республіки Білорусь, активно брав участь в офіційних заходах і проводив зустрічі з делегаціями, що прибувають для участі у засіданнях робочих груп Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Україні”, – сказано в рішенні суду.

Вищевикладене викликає сумніви щодо істинного стану здоров’я підозрюваного, а також може свідчити про можливу симуляцію ним захворювання з метою ухилення від органів попереднього розслідування. Крім того, згідно з інформацією Служби зовнішньої розвідки України, екс-посол продовжує користуватися дипломатичними привілеями та імунітетом.

Також Єжель своїм листом від 16 травня 2015 року повідомив Головній військовій прокуратурі, що він в Україну не повернеться у зв’язку з загрозою його життю і відсутністю гарантій безпеки його сім’ї.

Крім того, у квітні 2016 року підозрюваний письмово звернувся до слідчого Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури з клопотанням про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину, в якому повідомив своє місце проживання (Білорусь, Мінська область, село Ратомка, вул. Спортивна, д. 26А, кв. 55).

Відповідно до довідки Головного управління військової контррозвідки від 16 травня 2017 року, в Білорусі Єжелю надано статус біженця, і, за оперативними даними, він проживає з сім’єю в Мінську, де винаймає квартиру.

Українські силовики оголосили його в розшук.

Суд погодився з доводами прокуратури і вирішив почати в заочному порядку судовий процес проти Єжеля.