Брюссель пропонує фінансувати центри прийому мігрантів із бюджету ЄС

Єврокомісія пропонує застосувати фінансові стимули для створення за межами Євросоюзу і в межах ЄС центрів для прийому біженців, врятованих у Середземному морі.

Про це у вівторок, 24 липня, повідомили в Брюсселі представники виконавчої влади ЄС.

“Повна фінансова підтримка” з боку європейського співтовариства дозволить забезпечити функціонування подібних центрів та їх інфраструктури, зазначили в Єврокомісії.

Ініціатива здійснюється у відповідь на тиск з боку Італії. Уряд цієї країни вважає неприйнятним, що в рамках європейської рятувальної місії “Софія” приймати мігрантів зобов’язаний переважно Рим.

Реєстрація та первинна перевірка документів на отримання притулку в подібних центрах повинні здійснюватись протягом трьох днів.

Після цього ті особи, чию потребу в притулок визнають доцільною, будуть розподілені по країнам ЄС, а отримали відмову вислані на батьківщину.

Уряд Італії вже протягом багатьох тижнів противиться подальшому прийому врятованих на морі мігрантів. Спочатку глава МВС Італії Маттео Сальвіниі заборонив заходити в італійські гавані судам неурядових організацій, а два тижні тому він оголосив, що заборона вводиться і у відношенні суден, що беруть участь у міжнародних місіях в Середземному морі.