У посольстві США в Україні закликали Холодницького піти у відставку

У посольстві США в Україні наголошують, що прокурори, які маніпулюють свідками та перешкоджають правосуддю, мають подавати у відставку.

“У сучасній демократії прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, подають у відставку заради збереження репутації своєї установи та верховенства права”, – йдеться в повідомленні посольства в Twitter.

Як відомо, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) рекомендувала оголосити догану і не звільняти керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького з обійманої посади за вчинену дисциплінарну провину.

Директор НАБУ Артем Ситник повідомив на засіданні КДКП, що Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження за фактом підбурювання Холодницьким до надання свідчень і розголошення інформації досудового слідства. “Я знаю, що за фактом підбурювання до надання свідчень внесено до ЄРДР і за фактом розголошення інформації досудового розслідування. Ці провадження направлено до слідчого управління СБУ”, – зазначив він.

30 березня 2018 року стало відомо, що до КДКП із підписами генпрокурора Юрія Луценка та директора НАБУ Артема Ситника направлено дисциплінарні скарги про здійснення Холодницьким дисциплінарної провини. За інформацією Генпрокуратури, дисциплінарні скарги були направлені до КДКП у рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за здобутими під час слідства фактами.

Директор НАБУ розповів про справи, негативні процеси навколо яких стали підставою для відкриття кримінального провадження, за яким Холодницького викликали на допит як свідка до департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури. “Йдеться про справу про розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси; справу за заявою в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун за фактом пропонування їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми “Золотий мандарин”, яку пов’язують із народним депутатом Логвинським (Георгій Логвинський, фракція “Народний фронт” – ред.); розслідування, пов’язані з е-деклараціями високих посадовців; розслідування, пов’язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу”, – розповів він.