В Україні зростають показники захворюваності на меланому шкіри – онколог

В Україні зростають показники захворюваності на меланому шкіри.

Про це на прес-конференції повідомила хірург-онколог, старший науковий співробітник відділення пухлин та м`яких тканин Національного інституту раку Марія Кукушкіна.

”Захворюваність на меланому шкіри зростає в Україні. Втім, це – світова тенденція. Зростають показники захворюваності і у Європі, США, Австралії, Новій Зеландії. Але у нас спостерігається дуже позитивна тенденція, коли пацієнти почали звертатися з ранніми та нульовими стадіями меланоми шкіри. Це заслуга того, що усе більше людей звертають увагу на найменші зміни у родимках і йдуть до лікарів”, – зазначила лікар.

Вона закликала не боятися і за перших ознак переродження родимки обов’язково звертатися до лікарів.

”Навіть, якщо і виявиться, що це меланома, то ефективність лікування буде напряму залежати від того, на якій стадії встановлено діагноз. Що раніше ви звернетеся до лікаря, то більше шансів подолати це захворювання”, – наголосила лікар.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, смертність через меланому в Україні знизилася на 15%.

”Завдяки Дню меланоми, який в Україні відбувається з 2009 року, завдяки інформуванню людей, нам вдалося зменшити смертність від меланоми на 15%. Нашу ініціативу підтримали понад тисячу лікарів, які у День меланоми провели скринінгові огляди щодо раку шкіри. До цієї ініціативи приєдналися і приватні клініки. Цього року була оглянута 95341 людина, серед них виявлено 222 випадок меланоми, 647 випадків раку шкіри. Лідером оглядів стала Харківська область – у 117 установах було оглянуто понад 32 тисячі, друге місце у Львівської області – понад 9 тисяч, на третьому місці – Одеська область”, – сказала Богомолець.

Богомолець підкреслила, що меланома та рак шкіри не є смертельним діагнозом, якщо ці патології виявлено на ранній стадії.

”Зараз все більше людей звертаються до лікарів на ранній стадії розвитку раку. Зараз літо – найбільш небезпечний час. Головним фактором ризику, який впливає на небезпеку є сонячне опромінення. Важливо також знати перші ознаки переродження родимок та раку шкіри. Якщо родимка є асиметричною, має нерівні краї, змінює окрас, збільшується у розмірах, наявні такі симптоми як кровоточивість та свербіж, це може свідчити про злоякісність утворення. Тому людині з такими симптомами необхідно негайно звернутися до лікаря”, – сказала Богомолець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.