Ходорковський зайнявся збором інформації щодо викриття російських корупціонерів

За останні три місяці ряд російських громадян виявили, що їхні секрети просочуються в Інтернет.

Це сталося з чиновником Міністерства внутрішніх справ, електронне листування якого в квітні було опубліковано в мережі. А в цьому місяці британська газета Guardian опублікувала деталі інвестиції колишнього глави кремлівського апарату в американський енергетичний сектор.

Раніше розслідування Associated Press викрило зв’язок російського юриста Наталії Весельницької, яка під час передвиборної кампанії зустрічалася з сином Трампа, з високопоставленими російськими чиновниками.

Людина, що стоїть за цими викриттями, обіцяє, що незабаром будуть нові.

«У нас не бракує інфорації в матеріалах, які ми в даний момент оцінюємо», – розповів на минулому тижні російський опозиціонер Михайло Ходорковський в телеінтерв’ю зі свого офісу в центрі Лондона.

Новий проект Ходорковського, центр «Досьє», був запущений в листопаді. Центр займається журналістськими розслідуваннями, а на його сайті представлена ​​інтерактивна карта, що демонструє зв’язок між численними російськими чиновниками, які отримують найбільшу вигоду від корупції в країні.

Колишній олігарх хоче, щоб центр «Досьє» не тільки розповідав історії, а й збирав інформацію, що дозволяє залучити до відповідальності корупціонерів.

«Ми розуміємо, що це довгострокові амбіції», – з посмішкою визнав він.

Як розповів Ходорковський, центр отримує інформацію з ряду анонімних облікових записів. За його словами, зібрані дані служать свідчення не тільки корупції на високому рівні, а й нелегальним спробам Кремля вплинути на думку західної громадськості і західних політиків.

Хоча бізнес-модель Ходорковського – збір анонімно переданої інформації і її передача журналістам – нагадує ранній етап становлення WikiLeaks, співробітники центру відкидають це порівняння.

У центрі «Досьє» кажуть, що не приймають випадки вкидання інформації, якими прославився портал WikiLeaks. П’ятеро працюють на постійній основі співробітників перевіряють отримані дані, щоб встановити їхню справжність, і уважно вивчають матеріали, вишукуючи, що може стати в нагоді для потенційної судової справи або новинного матеріалу.

Як би там не було, Ходорковський підкреслює, що місія його організації фундаментально відрізняється від завдань WikiLeaks.

«Наше завдання – не просто розголошення інформації в цілому, але використання матеріалів, що стосуються кола наближених і союзників Путіна з метою залучення їх до суду в Росії», – пояснює він.